Ming River ontspringt aan de Yangtze rivier in het hart van de provincie Sichuan, in de schilderachtige havenstad Luzhou. Het is de thuisbasis van de oudste continu werkende distilleerderij van China, Luzhou Laojiao.
Die produceert de legendarische Sichuan Baijiu ononderbroken sinds 1573. De traditionele productietechnieken worden al meer dan 20 generaties lang van meester-distilleerder op meester-distilleerder doorgegeven.
Ming River is een traditionele Baijiu uit Sichuan die bekoort door zijn evenwicht en complexiteit. De spirit is gebaseerd op een regionale rode sorghum en water uit een beschermde bron in de buurt van de distilleerderij.
Aan de gestoomde sorghum worden natuurlijke gisten toegevoegd, die vervolgens in kleiputten worden gefermenteerd. Veel van deze mijnen zijn al meer dan 100 jaar in bedrijf. Het is in deze gebieden dat Sichuan Baijiu zijn kenmerkende "terroir" ontwikkelt. Na twee maanden wordt de vaste brij verwijderd en in kleine batches gedistilleerd in traditionele Chinese ketels. Het destillaat rijpt vervolgens tot twee jaar in kleivaten voordat de meester-menger van Luzhou Laojiao de Ming River Baijiu creëert uit verschillende batches.
Het resultaat is een briljante spirit met aroma's van ananas en anijs en een aanhoudende, zachte afdronk. Ming River is een uitstekende begeleider van pittige gerechten en voor de bereiding van cocktails.
Wat is Baijiu?
Baijiu is een van de meest fascinerende sterke dranken die er zijn. Net als zijn geboorteland China, omvat baijiu een heel contingent aan smaken, tradities en verhalen.
De term baijiu (uitgesproken als bei-dschio'u) is een categorienaam die alle traditionele Chinese eau-de-vie van graan omvat. Bai (uitgesproken als baj) betekent wit, Jiu (uitgesproken als dzjoe) betekent alcohol.
Baijiu wordt gewoonlijk gedistilleerd uit sorghum, maar rijst, tarwe, maïs of gierst worden ook gebruikt. De productietechnieken en ingrediënten verschillen per streek en stijl.
De verschillende soorten baijiu kunnen qua smaak even verschillend zijn als whisky en tequila.
Alle soorten baijiu worden gefermenteerd met natuurlijke gistculturen en plaatselijke micro-organismen. Deze startercultuur, die alleen in Oost-Azië voorkomt, wordt in het Chinees "Qu" (uit te spreken als "chu") genoemd.
In tegenstelling tot westerse gedistilleerde dranken worden baijiu gedestilleerd volgens het "solid state distillation" model, met gebruikmaking van traditionele Chinese distilleerkolven. Deze laten stoom rechtstreeks door gegist graan stromen om alcoholdampen te produceren.
Het distillaat werd gedistilleerd in batches die afzonderlijk worden gerijpt en samengevoegd in het eindproduct.
Baijiu is de meest gedronken sterke drank ter wereld. Het jaarlijkse productievolume overtreft de wereldwijde productie van vodka en whisk(e)y samen. (13 miljard liter, volgens het Chinese Bureau voor de Statistiek 2016).
Baijiu is qua productie, ingrediënten en smaak niet te vergelijken met westerse gedistilleerde dranken. Deze uniciteit maakt baijiu tot een van de meest opwindende nieuwe categorieën op de internationale spiritmarkt.
Wat zijn de verschillende stijlen binnen de baijiu categorie?
Er zijn vier hoofdstijlen van baijiu, die sterk variëren naar gelang van de regionale oorsprong, de productietechnieken en de grondstoffen. Deze zijn: Strong Flavour (sterke smaak), Light Flavour (lichte smaak), Sauce Flavour (saus-smaak) en Rice Flavour (rijstsmaak), waarbij Strong Flavour de meest gedronken stijl is in China. Ming River Sichuan Baijiu is een Strong Flavour baijiu.