La Perle is een echt smeedkunstwerk, geïnspireerd door een smaak voor zuiverheid die een uitzonderlijk wijnjaar in de Champagne sublimeert. Pure expressie van de stijl van het Huis, is het uitsluitend samengesteld uit Grands Crus uit de Côte des Blancs voor de Chardonnay: Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger en uit de Montagne de Reims in Verzy voor de Pinot Noir. 8 jaar rijping op fles met kurk, manuele remuage en handmatige dégorgement. De langdurige rijping in de kelder draagt bij tot de ontwikkeling van een aromatisch en complex profiel dat door kenners wordt begeerd. Dit uitstekende wijnjaar geeft een zeer expressieve en gulle wijn die levendigheid en complexiteit combineert tot een perfect evenwicht. 2012 komt overeen met de eerste oogst van Caroline Latrive als keldermeester.
Over het Huis Ayala :
Het huis Ayala is in 1860 door de Colombiaanse diplomaat Edmond de Ayala gesticht. De Colombiaan was met een Française getrouwd en zij bracht het Château de Mareuil-sur-Aÿ met de daarbij behorende wijngaarden in als bruidsschat. Een broer van de oprichter, Fernand d'Ayala, was bevriend met de prins van Wales, de latere Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk. De prins vond de champagne veel te zoet en Ayala ging ter wille van deze klant "natuurlijke" champagnes, met minder suiker in de dosage die bij het dégorgement aan de flessen wordt toegevoegd, produceren.
In 1860 werd aan een liter champagne 66 gram suiker toegevoegd. Ayala bracht dat terug tot 22 gram en werd beloond met het predicaat van Brits hofleverancier. In de 21e eeuw zou ook deze champagne vrij zoet worden gevonden en als "sec" worden verkocht.
De eerste helft van de 20e eeuw verliep voor Ayala rampzalig. In 1910 mislukte de oogst. In 1911 sloeg een epidemie van de phylloxera toe in de wijngaarden. De Champagne kwam in opstand en 5 tot 6000 woedende wijnboeren uit 51 dorpen probeerden de stad Ay te bezetten. Toen dat werd verhinderd wierp de menigte zich op de onverdedigde wijnhuizen van Ayala en Bissinger. De gebouwen werden geplunderd en in brand gestoken.
In 1913 waren de gebouwen hersteld, maar toen kwam de Eerste Wereldoorlog die in en om de Champagne grote verwoestingen achterliet en de handel in champagne platlegde.
De Russische Revolutie en de Amerikaanse drooglegging, gevolgd door de beurscrisis in 1929 gaven het bedrijf de nekslag. In 1936 nam de familie Guiness wat nog van het champagnehuis resteerde over.
Op 8 november 1937 kocht Rene Chayoux (1892-1969) Ayala. Deze zoon van een wijnhandelaar had ook belangen in wijngaarden en kastelen rond Bordeaux zoals Château Phélan Ségur en Château La Lagune, een 3e Grand Cru Classe van 75 hectare in de Haut-médoc.
Het huis Ayala is sinds 2005 in handen van het champagnehuis Bollinger.